Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ...

Ο ΘΑΛΑΣΣΟΣΦΥΡΙΧΤΗΣ-ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΛΕ'Ι'ΜΟΝΗΣ





Πόσα γνωρίζετε για τη νησίδα που είναι χτισμένη η πόλη του Αιτωλικού, τη λιμνοθάλασσα που το περιβάλλει, με το φυσικό και ζωικό της περιβάλλον, τις πελάδες, τους μύθους και τους θρύλους της περιοχής;
Ο Διονύσης Λειμονής στο νέο του βιβλίο για παιδιά "Ο θαλασσοσφυριχτής" από τις εκδόσεις Αρτέον μεταφέρει τον αναγνώστη στο ονειρικό περιβάλλον της πόλης του Αιτωλικού με τη λιμνοθάλασσά της και τις μοναδικές φυσικές ιδιομορφίες της χλωρίδας και της πανίδας της αλλά και του λαογραφικού πλούτου της περιοχής.
Μία συντροφιά τριών παιδιών της πόλης με καταγωγή από την περιοχή και ένα τέταρτο που θα προστεθεί αργότερα και ζει στην περιοχή, περιπλανιούνται στο θαυμαστό κόσμο της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού. Αρχικά αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα και σκεπτικισμό όσα βλέπουν γύρω τους και ακούνε να λέγονται. Παρεξηγούν ακόμη και τον τέταρτο της συντροφιάς που αργεί να έρθει και να τους συναντήσει. Όταν όμως μαθαίνουν πως οι μεγάλοι έχουν κανονίσει γι' αυτούς μια εκδρομή στη λιμνοθάλασσα με βάρκα ενθουσιάζονται. Εκεί βλέπουν πολλά πράγματα άγνωστα για τα παιδιά της πόλης και μαθαίνουν πολλά από τον ντόπιο συνομήλικο ξάδερφό τους που ξέρει ακόμη και πώς να κουμαντάρει βάρκα μόνος του. Οι μεγάλοι συμβάλλουν και εκείνοι στην συμπλήρωση των γνώσεων των παιδιών για την περιοχή. Κάποια στιγμή οι τέσσερις φίλοι αποφασίζουν να βγουν μόνοι τους με τη βάρκα αλλά ο κακός καιρός τους παρασέρνει μακριά και χάνονται. Θα χρειαστούν μια εντελώς απροσδόκητη χείρα βοηθείας για να βρουν ξανά το δρόμο τους.


 Η ευγενική αντιπαράθεση της παράδοσης και του σήμερα κυριαρχεί στο εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο του Διονύση Λειμονή. Τα παιδιά της σύγχρονης πόλης καλούνται να διώξουν τους φόβους τους και να εμπιστευτούν περισσότερο το ένστικτό τους μέσα στη φύση. Ο ντόπιος ξάδερφος τους καμιά φορά εμπιστεύεται λίγο παραπάνω από όσο πρέπει τις δυνάμεις του. Ο συγγραφέας πλέκει έντεχνα στοιχεία από τον πολιτισμό της περιοχής (πανηγύρι Άι-Σιμιού, Αγίας Αγάθης-δύο από τα ονόματα των πρωταγωνιστών, μύθους της περιοχής, περιστατικά από την παλιά ζωή) με στοιχεία της σύγχρονης πραγματικότητας (λεξιλόγιο τεχνολογίας, ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούν τα παιδιά καθημερινά, σύγχρονα κοινωνική ήθη) και το στοιχείο της περιπέτειας που πάντα γοητεύει τα παιδιά και θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον τους.
Η εξαιρετική εικονογράφηση της Δήμητρας Ψυχογιού συνδυάζει στοιχεία από τη λαϊκή και βυζαντινή παράδοση σε ένα μοντέρνο υβρίδιο με ζωντανά χρώματα και αισιοδοξία.

Ο ΘΑΛΑΣΣΟΣΦΥΡΙΧΤΗΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΛΕ'Ι'ΜΟΝΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΤΕΟΝ
ΣΕΛ. 36
2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου