Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ...

ΣΑΝ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΠΟΥΛΙΑ-ΙΩΑΝΝΑ ΚΥΡΙΤΣΗ-ΤΖΙΩΤΗ




Ένα βιβλίο που αναφέρεται σε μια ζωή άγνωστη για τα σημερινά παιδιά αλλά όχι εντελώς ξεχασμένη από τους μεγάλους είναι το καινούργιο βιβλίο της Ιωάννας Κυρίτση-Τζιώτη "Σαν τα ελεύθερα πουλιά".
Ο δωδεκάχρονος Χρήστος μεγαλώνει μαζί με την οικογένειά του σε ένα ορεινό χωριό των Τζουμέρκων στις αρχές της δεκαετίας του '60. Ο πατέρας του διατηρεί ένα μπακάλικο και η μητέρα του βοηθά στο μαγαζί και ασχολείται κυρίως με την ανατροφή των παιδιών, του Χρήστου και των δύο κοριτσιών. Ο Χρήστος επιχειρεί την πρώτη του επανάσταση όταν αρνείται να συνεχίσει το σχολείο όπως θέλει ο  πατέρας του και μετά να σπουδάσει. Ο ίδιος επιθυμεί να γίνει αγρότης ή κτηνοτρόφος στο χωριό. Τελικά πείθεται να συνεχίσει το σχολείο. Όταν πηγαίνει στο οικοτροφείο από την πρώτη κιόλας ημέρα μπλέκει σε περιπέτειες που θα τον κάνουν να εξαφανιστεί τη δεύτερη μέρα μαζί με έναν συμμαθητή του. Όταν μαθαίνει τα νέα ο πατέρας του καταρρέει λόγω της εύθραυστης υγείας του, κάτι που δεν γνωρίζει η οικογένειά του. Ο Χρήστος, τυχερός μέσα στην ατυχία του, καταλήγει στην Αθήνα να περιθάλπεται από το νεαρό Λευτέρη, που διώκεται λόγω των αριστερών του πεποιθήσεων και τους πιστούς του φίλους με αμνησία. Θα καταφέρει να θυμηθεί ξανά ο Χρήστος την ταυτότητά του και να γυρίσει πίσω στους δικούς του που το χρειάζονται περισσότερο από ποτέ;


Η συγγραφέας μάς δίνει ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο της παλιάς ζωής, ασπρόμαυρο και περιεκτικό σαν παλιά τσαλακωμένη φωτογραφία. Από τα μάτια του αναγνώστη περνούν η αρχέγονη ζωή της ελληνικής επαρχίας που έχει πια χαθεί, τα έθιμα και ο παραδοσιακός τρόπος ζωής σε αντιπαράθεση με την ζωή στην πόλη, τις πολιτικές και κοινωνικές ταραχές της εποχής. Πρωταγωνιστής είναι η ίδια η ζωή, πάντα τόσο ίδια και τόσο διαφορετική ταυτόχρονα. Το βιβλίο αξίζει να διαβαστεί από όλους, μεγάλα παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Ιωάννα Κυρίτση-Τζιώτη
Σαν τα ελεύθερα πουλιά
Εκδόσεις Παρρησία
2018
σελ. 144

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου