Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ & ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ



Διαλέγουμε και σας προτείνουμε τα πιο αντιπροσωπευτικά παιδικά και εφηβικά βιβλία από τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες:

ΕΝΑ ΧΡΥΣΟΨΑΡΟ ΣΤΗ ΓΥΑΛΑ
ANNA WINEDOM
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ
ΗΛΙΚΙΑ: 6-12 ΕΤΩΝ
- Θέλω χώρο, θέλω φως, θέλω φίλους,
θέλω αγάπη, θέλω περιπέτεια!
φώναξε το µικρό χρυσόψαρο
που βαριόταν µονάχο του µέσα στη γυάλα.
Και τότε κάτι µαγικό συνέβη
και η ζωή του άλλαξε για πάντα!

ΦΤΟΥ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΩ
ΑΝΝΑ ΝΕΜΠΟΥΛΑΚΗ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ
ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Το "Φτου και Βγαίνω" είναι μια νέα εκπαιδευτική προσέγγιση που έχει ως σκοπό την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης του παιδιού για την αποτροπή της βίας. Επίσης, είναι μια εκπαιδευτική πρόταση που στοχεύει στην ενίσχυση της δημιουργικότητας με αρωγό την τέχνη.
Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα της συμβολής καλλιτεχνών από τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την παραστατική τέχνη, τη λογοτεχνία, τη μουσική, την αρχιτεκτονική και τον κινηματογράφο, αλλά και ειδικών από την ψυχολογία, τη φιλοσοφία και την εκπαίδευση. Απευθύνεται σε παιδαγωγούς, καλλιτέχνες, φιλότεχνους, ψυχολόγους και γονείς. Είναι κατάλληλο για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, αλλά και για ενήλικες που ενδιαφέρονται για την αυτογνωσία. Αποτελεί ένα πλήρες εγχειρίδιο με παραμύθια, ιστορίες, κείμενα, έργα τέχνης, πολυποίκιλες δραστηριότητες και φύλλα εργασίας.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ SOS
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ
ΗΛΙΚΙΑ: 6+ 
 
 Φύση… Αρχέγονη πηγή ζωής, σοφίας, δημιουργίας.
Ολύμπιοι θεοί και θεές, Νηρηίδες, Δρυάδες,
Μούσες και Νεράιδες…
Φυτά και ζώα, ο Άνθρωπος…

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΣΚΟΠΟ:
Νοιαζόμαστε - φροντίζουμε - προστατεύουμε το περιβάλλον!
Οι μικροί μας ήρωες, η Λευκοθέα κι ο Οδυσσέας,
ο Αλέξανδρος κι η Δάφνη, ο Φοίβος κι ο Πολύξερος,
ο Θάνος, ο Μάρκος κι η Στεφανία, η Κερασιά κι ο Γαρίφαλος,
αφουγκράζονται τη φύση, που τους φωνάζει: «SOS!»
Αναρωτιούνται: «Μήπως ήρθε το τέλος;»
Ωστόσο ξέρουν τι πρέπει να κάνουν…
Υπάρχει χρόνος;


Η ΑΡΚΟΥΔΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙ
ΟΞΑΝΑ ΜΠΟΥΛΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ
ΗΛΙΚΙΑ: 4+ 
 
Όταν η αρκούδα μαθαίνει πόσα ωραία πράγματα μπορεί να κάνει στο χιόνι, αποφασίζει να μείνει ξύπνια αυτόν τον χειμώνα. Δεν είναι δυνατόν όλοι οι άλλοι να κάνουν τόσα ενδιαφέροντα πράγματα κι εκείνη να κοιμάται.
Όταν λοιπόν τα ξωτικά του δάσους έρχονται να τη βάλουν για ύπνο, εκείνη θα βρει χίλιες προφάσεις, θα παίξει, θα γκρινιάξει, θα προσπαθήσει να το σκάσει. Μέχρι που, αποκαμωμένη πια, θα κλείσει τα μάτια για να δει τα χειμωνιάτικα όνειρά της.
Μια θαυμ;άσια εικονογραφημένη ιστορία για εκείνες τις νύχτες που η ζωή καλεί τα παιδιά να σηκωθούν από το κρεβάτι και να την εξερευνήσουν, γρήγορα όμως το σώμα εξαντλείται κι εκείνα αποκοιμιούνται γλυκά για να ξυπνήσουν ξανά σε μια καινούργια συναρπαστική μέρα.



ΠΡΟΣΟΧΗ! ΣΤΙΣ ΕΥΧΕΣ
ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΑΡΦΗ
ΗΛΙΚΙΑ:4+
Η Κοκκινοσκουφίτσα πλήττει.
Βαρέθηκε τα ίδια και τα ίδια.
Δεν εκτιμάει ούτε αυτό που είναι ούτε αυτό που έχει.
Οι ζωές των άλλων της φαίνονται πιο ελκυστικές και πιο λαμπερές από τη δική της.
Λαχταρά να βρεθεί σε άλλο παραμύθι και να ζήσει καινούργιες ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ...


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΜΑΝΙΑ, ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
ΗΛΙΚΙΑ:9+
 
 Μπορεί να πάθουν όλοι ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΜΑΝΙΑ; ΝΑΙ! Όταν τέσσερις φίλοι, ο Θοδωρής, ο Χρήστος, ο Γιώργος κι η Χριστίνα, δείχνουν σε όλους ότι το ποδόσφαιρο μας βοηθά να εμπεδώσουμε τις αξίες της ζωής. Κι όταν όλα ανατρέπονται κι ο Θοδωρής δεν μπορεί να παίξει, συμβαίνει το ανέλπιστο. Ο πιο διάσημος ποδοσφαιριστής του κόσμου προσφέρεται να τους βοηθήσει. Κι είναι εκεί μαζί τους, μακριά από τα φώτα των γηπέδων, γιατί κι αυτός έχει ανάγκη τη βοήθειά τους. Μπάλα είναι και γυρίζει και φέρνει τις μεγαλύτερες ανατροπές, αρκεί να ΜΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΤΕ. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
 
 
 
ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΛΩΡΗΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗΣ
 ΗΛΙΚΙΑ: 9-18 ΕΤΩΝ
 
Φουρτούνες, μπουνάτσες κι απανεμιές, θαλασσόξυλα που ζωντανεύουν κι εκδικούνται όσους τα γυρεύουν, γοργόνες ακοίμητες, γολέτες και φρεγάτες που παλεύουν με τα κύματα στον Κάβο Μαλιά, η μοίρα του ναυτικού, η μυστική έλξη που του ασκεί η θάλασσα κι η αποστροφή του για την τακτοποιημένη ζωή. μούτσοι κακοφτιαγμένοι που ζωντανεύουν με το αθάνατο νερό, κι άλλοι -ναύκληροι, κουρσάροι και θερμαστές- που κεντάνε μνήμες ανείπωτες... Αυτός είναι ο κόσμος του Ανδρέα Καρκαβίτσα, που κατάφερε μέσα σ' αυτή τη συλλογή διηγημάτων -η οποία εκδόθηκε το 1899, γραμμένη σε μια θαυμαστή δημοτική γλώσσα- να δώσει ζωή στον κόσμο της θάλασσας, στις δοξασίες, στις δεισιδαιμονίες και στις προκαταλήψεις των ανθρώπων που τη λατρεύουν, τη μισούν, την υπηρετούν.
 
 
 Η ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΑΚΙΟΥ
ΛΙΛΗ ΛΑΜΠΡΕΛΛΗ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
ΗΛΙΚΙΑ: ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ
 Το κοράκι είναι για μένα μια ξέχωρα γοητευτική, αμφίσημη μυθική μορφή: από τη μια του θανάτου και των σκοτεινών οιωνών, από την άλλη προοίμιο φωτός. Γι' αυτό και κούρνιασε ανάμεσα στα σπάνια παραμύθια αυτής της μικρής συλλογής. Γιατί όλα, εκτός από το ευτράπελο, οδηγούν απ' το σκοτάδι στο φως - από το "οχ, καημός" στο "φτου, ξελευτερία".
Έρχονται από πολλά μέρη του κόσμου - από τον Αρκτικό Κύκλο, τους Ινδιάνους Κρι του Καναδά, τους Βέρβερους της Καβυλίας, τις Χίλιες και μια νύχτες, την ανατολική Αφρική, το Θιβέτ. Στην καρδιά του βιβλίου, η Ελλάδα, με δυο υπέροχα μαγικά παραμύθια από την πατρίδα μου, τη Λέσβο. Την αφήγηση όλων των παραμυθιών ακολουθεί επίμετρο με τον σχολιασμό τους.
Αν κάποια σας τραβάνε απ' το μανίκι, ζωντανέψτε τα με φωνούμενο λόγο. Το να τα λέμε είναι ο μόνος τρόπος να επιστρέψουν στον κόσμο της προφορικότητας που τους έδωσε πνοή.
Όσοι δεν έχετε εμπειρία στην αφήγηση, θυμηθείτε πως τα παραμύθια κάνουν καλό - και σ' αυτόν που τα λέει και σ' αυτόν που τ' ακούει. Τολμήστε. Η μόνη σίγουρη "τεχνική" είναι να τα πείτε με την καρδιά σας.
Αρχή των παραμυθιών. Καλησπέρα της αφεντιάς σας!
 
 
ΖΩΗ ΑΝΑΠΟΔΑ
ΑΝΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ 
ΗΛΙΚΙΑ: 9-15 ΕΤΩΝ
 
 Η φωτογραφία που στολίζει τον μπουφέ στο σαλόνι της Ζωής δεν είναι αυτή που ήταν πάντα. Δεν είναι η φωτογραφία με τους τέσσερίς τους - τον μπαμπά της, τη μαμά της, τη μικρή της αδελφή κι εκείνη. Όμως ούτε η καθημερινότητα της Ζωής είναι αυτή που ήταν.
Ο μπαμπάς της έφυγε εδώ και λίγο καιρό από το σπίτι τους και μένει σ' ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Η Ζωή περιμένει πώς και πώς τη μέρα που θα της ανακοινώσει πως επιστρέφει ξανά πίσω.
Όταν τελικά ο μπαμπάς της αφήνει το ξενοδοχείο και μετακομίζει σ' ένα μικρό διαμέρισμα, η Ζωή νιώθει όπως ακριβώς την απεικονίζει η νέα φωτογραφία που έχει αντικαταστήσει την παλιά στην κορνίζα του σαλονιού τους. Σαν να κάνει τροχό στο πάρκο της γειτονιάς της και ο κόσμος γύρω της να μοιάζει αναποδογυρισμένος. Με το μυαλό και την καρδιά της πλημμυρισμένα σκέψεις και συναισθήματα, καταγράφει στο ημερολόγιό της όσα συνέβησαν εκείνον τον πρώτο καιρό που οι γονείς της χώρισαν. Εκείνον τον πρώτο καιρό που όλα γύρισαν ανάποδα.
 
 
 ΤΖΕΗΝ ΕΥΡ
MELISSA MEDINA-FREDRIK COLTING
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΞΥ 
ΗΛΙΚΙΑ: 8+
 
 Η σειρά Κλασική Λογοτεχνία για Παιδιά παρουσιάζει τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά έργα και δημιουργεί τα θεμέλια της διαχρονικής εκτίμησης για τους πιο αγαπημένους μας κλασικούς συγγραφείς.
Με υπέροχη πολύχρωμη εικονογράφηση και προσιτή για το παιδί ανάλυση κάθε έργου, στοχεύει να το φέρει σε επαφή με τις ιστορίες και τους συγγραφείς που έχουν διαμορφώσει τον πολιτισμό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου