Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

37ο ΣΥΝΔΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΙΒΒΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ-ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ

 Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου συνεχίστηκε με ένα πολύ γεμάτο πρόγραμμα. Παρουσιάσεις και ομιλίες για μία ποικιλία θεμάτων που αφορούσε την φιλαναγνωσία, την μετάφραση, δραστηριότητες σχετικά με το παιδικό βιβλίο, τα εικονογραφημένα βιβλία. 





Στην διάλεξη του Ρώσου ερευνητή Lenar Sechov για τα παιδικά βιβλία της φυλής των Τατάρων εντυπωσίασε το κοινό με τις ερωτήσεις του και η αγωνία των εθνικών μειονοτήτων για την διάσωση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.



Πολύ ιδιαίτερη η δουλειά της Tulin Kozikoglu από την Τουρκία στον τομέα της φιλαναγνωσίας με ευρηματικότητα και διάθεση για δουλειά.

Η Κατερίνα Δερματά εντυπωσίασε με την διάλεξη της για την συναισθηματική διάσταση των εικόνων στα εικονοβιβλία. Το κοινό τής απηύθυνε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις. Πολύ άρτια δομημένη η παρουσίαση της Άρτεμης Παπαηλία για την διαδραστική σχέση των εικόνων με τα έργα τέχνης στα εικονογραφημένα βιβλία. Ο Πέτρος Πανάου ανέλυσε την διάσταση των εικονογραφημένων βιβλίων ως μέσου για την παγκόσμια επικοινωνία και συνύπαρξη μεταξύ των ανθρώπων. Νωρίτερα η Τασούλα Τσιλιμένη με την Γεωργία Καραντώνα μίλησαν για τα graphic novels σε σχέση με τα έργα της κλασικής λογοτεχνίας.




Η Deborah Soria από την Ιταλία αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που γίνεται στην βιβλιοθήκη της ΙΒΒΥ στη Λαμπεντούζα και την ανακούφιση και παρηγοριά που προσφέρει στα παιδιά και τους ενήλικες πρόσφυγες που καταφθάνουν στο νησί. 

Η Κινέζα ομιλήτρια Tang Tang μίλησε με συγκινητική ευγένεια και απλότητα για την διαχρονική αξία των παραμυθιών, τις παρεξηγήσεις που έχουν δημιουργηθεί γύρω από αυτά και γιατί πρέπει τα παιδιά να τα διαβάζουν χωρίς κανέναν φόβο.




Η ημέρα κλείνει με το δείπνο για το διεθνές βραβείο Άντερσεν που παρατίθεται αυτή την ώρα στην Μόσχα. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου