Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

ΒΙΒΛΙΟΚΟΥΒΕΝΤΕΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ, ΕΥΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΠΟΥ-ΛΙΑΝΟΥ

 

 

Με πολλά χρόνια προσφοράς και ενασχόλησης με το παιδικό παραμύθι, την αφήγηση και το παιδικό θέατρο, η συγγραφέας και αφηγήτρια παραμυθιών Εύα Πετροπούλου-Λιανού, συνεχίζει να δημιουργεί και να προσφέρει με το ίδιο κέφι, χαρά και διάθεση δημιουργικότητας. Απάντησε με μεγάλη προθυμία και καλή διάθεση στις ερωτήσεις της ηλεκτρονκής μας συνέντευξης όπου μιλήσαμε για τα παραμύθια, τα βιβλία, τα παιδιά και το θέατρο.


κ. Πετροπούλου, σας ευχαριστούμε πολύ που δεχτήκατε να μας παραχωρήσετε αυτή την ηλεκτρονική συνέντευξη. Πώς ξεκινήσατε να ασχολέιστε με το παιδικό βιβλίο και ειδικότερα με το παραμύθι;Έχετε ζήσει πολλά χρόνια στη Γαλλία και το πρώτο βιβλίο σας εκδόθηκε στα γαλλικά. Πώς είναι η κατάσταση της παιδικής λογοτεχνίας στη Γαλλία σε σχέση με την Ελλάδα;

Ευχαριστώ πολύ κι εγώ για τη συνέντευξη και το βήμα που μου δίνετε. Ξεκίνησα από την πρώτη φορά που έπιασα μολύβι στο χέρι μου, όταν έβρισκα ένα λευκό χαρτί το γέμιζα από μικρές λέξεις η φράσεις  η ζωγραφιές. Έγραψα το πρώτο μου βιβλίο , τη Ζεραλντιν το 1994 στη Γαλλία
στα γαλλικά. Βασισμένη στη νοσταλγία ενος έφηβου κοριτσιού, για τις μέρες που ζούσε μακρυά απο την οικογένεια του, μετέφερε όλες τις προσωπικές εμπειρίες  και δημιούργησε ήρωες και όμορφους τόπους. Ετσι γεννήθηκε  το πρώτο βιβλίο, που αργότερα εκδόθηκε από τις εκδόσεις Αμαλτέ στη Γαλλία. Φέτος γιόρτασα δέκα χρόνια στην παιδική λογοτεχνία και το παιδικό μου βιβλίο , η Ζεραλντίν είναι πιο σύγχρονο από ποτέ, με αναφορές στο σεβασμό στον συνάνθρωπο, στη τρίτη ηλικία, στη φύση, με θέματα όπως η αλληλλεγγύη, η αγάπη, η φιλία μπορεί να διαβαστεί από παιδιά αλλά και ενήλικες, που κρατούν την παιδικότητα τους ζωντανή.


Το βιβλίο σας "Η Ζεραλντίν και το ξωτικό της λίμνης" έχει μεταφερθεί στο θέατρο. Πόσο εύκολη είναι η θεατρική εφαρμογή ενός βιβλίου:

Η Ζεραλντίν και το ξωτικό της λίμνης μεταφέρθηκε στο θέατρο, από την ταλαντούχα  θεατρική ομάδα Ο20, που απότελειται από το Θωμά Χαβιανίδη, την Σοφία Λαμπιδώνη,την Κατερίνα Γεωργούση, τη Θάλεια Παπαδοπούλου, και βασίζεται στην ιστορία της Ζεραλντίν, και έχει εμπλουτιστεί με στίχο και τραγούδι που έγραψε η μουσικός Θάλεια Παπαδοπούλου και η Αγγελική Ελευθεράκη.
Ολα βασίζονται στην αγάπη και στα κοινά ιδανικά, για να υπάρχει μια συνεργασία πρέπει να υπάρχουν ιδιοι στόχοι και ίδιες σκέψεις ή τουλάχιστον μια κοινή άποψη  για τη ζωή. Ετσι λοιπόν, η θεατρική ομάδα 020 επέλεξε και διασκευασε το παιδικό μου βιβλιο τη  Ζεραλντίν και το ξωτικό της λίμνης,  με πολύ αγάπη και φροντίδα κανοντας το ,  να διαπρέπει και να χαρακτηριστεί  ακόμη και μια από τις καλύτερες δέκα παραστασεις, σε ψηφοφορία που εγινε ανάμεσα σε 100 θεατρικές ομάδες.
Νομίζω οτι  δεν είναι εύκολο να μετατρέψεις ενα βιβλίο σε θεατρική παρασταση, θέλει έμπνευση, σεβασμό στο κείμενο,  συνεργασία, φαντασία και δημιουργικότητα  και στο συγκεκριμένο έργο - πολύ καλή γνώση μουτικής και στιχουργικής αφού στην  παρασταση - η θεατρική ομάδα 020 τραγουδούν, χορεύουν και παίζουν  καθ όλη την διάρκεια που παρουσιαζεται το έργο, έχοντας κι ένα πιάνο επί σκηνής - κάτι που είναι πολύ πρωτότυπο- αλλά και μαγικό ταυτόχρονα.

Τι αποκομίζει ένα παιδί παρακολουθώντας μία θεατρική παράσταση;

Ενα παιδί διασκεδάζει, ψυχαγωγείται αλλά και ανακαλύπτει τα πρόσωπα πλέον των ηρώων που αγαπησε σε ένα βιβλίο.
Μπορεί να αντιληφθεί ζωντανά και έντονα τα όποια συναισθήματα, αλλά και να βιώσει μια κατάσταση εκ του ασφαλούς όπως ο αποχωρισμός ενός φίλου.
Να πάρει μέρος - αφου η Ζεραλντιν ειναι και διαδραστική παράσταση  σε ένα κόσμο εκ πραγματικότητας μαθαίνοντας πού αρχίζει η φαντασία και πού η πραγματικότητα.
Οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν το θέατρο ως θεραπευτικό μέσο, αλλά και ως μέσο κάθαρσης από την όποια πάθηση κι είμαι της άποψης ότι μπορεί μια θεατρική παράσταση
να δώσει τα μηνύματα της, αλλά και να παραδειγματίσει  αλλά και να θεραπεύσει σε όποια ηλικία .

Πόσο εύκολο είναι να γράφει κανείς τη σημερινή δυσοίωνη εποχή παιδικά παραμύθια;

Οι εποχές που γεννήθηκαν τα κλασσικά αγαπημένα παραμύθια στο παρελθόν, ήταν πραγματικά δυσοιώνες. Αν σκεφτεί κάποιος ότι τα παιδια πεθαίναν απο αρρώστιες θανατηφόρες, όπως πανούκλα, τύφο  ή ακόμη κι από επιθεσεις άγριων θηρίων, πριν ακόμη φτάσουν στα 12 τους χρόνια, δεν πιστεύω οτι ζούμε σε δύσκολες εποχές.
Πιστεύω ακράδαντα οτι ζούμε σε μια εποχή όπου λείπουν οι ηθικές αξίες, όπου υπάρχει παντελής ελλειψη σεβασμού και αλληλλεγυής ως προς τον συνάνθρωπο
και τώρα όσο ποτέ άλλοτε, έχουμε ανάγκη απο τα βιβλία και δη τα παιδικά παραμύθια, ώστε να μπορέσουμε να προετοιμάσουμε τα παιδιά για τη ζωή και τον κόσμο, που μπορουν να δημιουργήσουν  εάν βασιστούν στα όνειρα τους, στη θετική πλευρά της ζωής , χωρίς να φοβούνται να μείνουν αυθεντικά και ακέραιοι χαρακτήρες, να εμπιστεύονται τον εαυτό τους και να κάνουν όνειρα δυνατά .


Γιατί το παραμύθι παραμένει πάντα επίκαιρο; Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που το καθιστούν ένα διαχρονικό λογοτεχνικό είδος;

Το παραμύθι δημιουργήθηκε μαζί με τον άνθρωπο. Είναι ένας τρόπος επικοινωνίας  μιας ιστορίας  για να διασκεδάσει το αναγνωστικό κοινό, αλλά και ένα μέσο παρηγορίας αφού με αυτό το τρόπο οι μεγάλοι, τα παλιά χρόνια μετέφεραν το μήνυμα του θανάτου ενός φιλικού προσώπου ή το χαμό του σε πεδία της μάχης. Ο πιο γνωστός παραμυθάς, είναι ο Όμηρος  με την Οδύσσεια  και παραμένει το πιο αγαπημένο βιβλίο τόσο στους Ελληνες όσο  και σε ξένους αναγνώστες, που καθηλώνει ακόμη μικρούς και μεγάλους με τη γλαφυρή γραφή του αλλά και τις υπέροχες  ζωντανές περιγραφές του τόσο της καθημερινότητας  των ανθρώπων όσο και των άλλων πολιτισμών, που
γνώρισε ο Οδυσσέας. Είναι ένα λογοτεχνικό είδος - το παραμύθι - που εξελίσσεται  και μεγαλώνει  όπως ο άνθρωπος, που διδάσκει κι εκπαιδεύει το παιδί, μέσα από τα παραδείγματα αλλά και τους χαρακτήρες και τις συμπεριφορές των ηρώων, που εκ του ασφαλούς, δίνουν την εικόνα του καλού και του κακού, και μαθαίνουν στον αναγνώστη οτι ο κόσμος έχει δυο όψεις, η αλήθεια είναι μία αλλά μπορεί να ειπωθεί και να παρουσιαστεί από πολλές οπτικές γωνίες.
Πιστευω οτι το παραμύθι είναι ενα λογοτεχνικό είδος, που θα συνεχίσει να υπάρχει και να συγκινεί το αναγνωστικό κοινό , για πολλά χρόνια ακόμη.

Ετοιμάζετε κάτι αυτόν τον καιρό;

Ετοιμάζω  ένα βιβλίο που έχει ως θέμα την ζωή και τις περιπέτειες ενός έφηβου σαμουράι, ο Νογκασικά Σαν και οι περιπέτειες του. Η ιστορία εκτυλίσσεται  στην Ιαπωνία, και ο ήρωας βρίσκεται σε μια συνεχή αναζήτηση, ενώ το βιβλίο είναι βασισμένο και γραμμένο πάνω σε μια πλατφόρμα που θυμίζει  ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, με πολλά επίπεδα που πρέπει να κατακτήσει ο αναγνώστης που ακολουθεί τον ήρωα μας που  καλείται να βρει τον εαυτό του, να κερδίσει την αγάπη της οικογένειάς του και την αγάπη της κοπέλας του. Ο Νογκασικα Σαν είναι ένα βιβλίο, που αναδεικύνει την  απόλυτη εμπιστοσύνη που εχει ο ήρωας στον εαυτό του,  στη  δυνατή φιλία που έχει με το Λαι Πι, καθώς  και την βαθιά αγάπη προς τον Άσπρο Λωτό, όλα αυτά θα τον κάνουν να ενηλικιωθεί, να αντιληφθεί τι είναι πραγματικά η ζωή, η αγάπη, η φιλία, η εμπιστοσύνη, η πίστη σε εαυτόν και να καταφέρει να πραγματοποιήσει  το ακατόρθωτο. Η συνέχεια ... επί του βιβλίου
Το βιβλίο θα εκδοθεί από τις εκδόσεις Οσελότος , αναμένεται για το Μάιο και την εικονογράφηση την έχει επιμεληθεί ο Παρης Χαραλαμπίδης  και η  πρώτη επίσημη παρουσιαση, έχει προγραμματιστεί για την  Διεθνή Εκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη.

Πληροφορίες για την θεατρική παράσταση "Η Ζεραλντίν και το ξωτικό της λίμνης":

(για παρουσιάσεις - προσκλησεις- επικοινωνία με τη θεατρική ομάδα: info@o2o.gr

https://www.youtube.com/watch?v=3nk0gtmfTM4
Για διαθέσιμες ημερομηνίες και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση info@o2o.gr.
https://o2o.gr/production/geraldine-k.
ΣΤΕΙΛΕ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 020
ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΚΙ ΕΣΥ .. ΖΕΡΑΛΝΤΙΝ !!!
Η ΖΕΡΑΛΝΤΙΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ
ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου