Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΙΒΒΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ημέρα τρίτη & Τελετή λήξης


Η τελευταία ημέρα του συνεδρίου της ΙΒΒΥ τα είχε όλα: επιστημονικό ενδιαφέρον, χαρα, συγκίνηση, κέφι και χορό!
Η μέρα ξεκίνησε με την συζήτηση της dr Leyla Makthabi Fard με την καθηγήτρια Τζίνα Καλογήρου για το τι σημαίνει να είναι κανείς σήμερα γυναίκα στο Ιράν.
Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες διαλέξεις για το εικογραφημένο βιβλίο, τη μετάφραση, την διαφορετικότητα, το προσφυγικό ζήτημα.
ΑκολουΑκολ συζήτηση στρογγυλής τραπέζης αναμεσα στην Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο, την Katherine Paterson, τον Igor Oleynikov και την Eiko Kadono για την παιδική λογοτεχνία και την κρίση. Η Eiko Kadono πιστεύει πως αυτό που ζούμε δεν είναι κρίση αλλά ωδίνες που θα οδηγήσουν στη γέννηση κάτι νέο. Ο Igor Oleynikov συμφώνησε μαζί της αλλά δήλωσε πως είναι περισσότερο απαισιόδοξος. Η Katherine Paterson θυμήθηκε την κληρονομιά της Jella Lepman και απολογήθηκε για τον μοιραίο ρόλο



















της χώρας της σε πολλές χώρες του κόσμου. Η Λότη Πέτροβιτς αναφέρθηκε στην ανάγκη να διατηρηθεί η ελπίδα και η αισιοδοξία μέσω του παιδικού βιβλίου. Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος προσέγγισε το θέμα από την πλευρά του αναγνώστη.
Η ομιλία του Gregory Maguire θα μείνει αξέχαστη για καιρό. Μέσα από το παραμύθι της προσωπικής του ιστορίας μίλησε για την αξία των παραμυθιών και το φως που φέρνουν στην ζωή μας τα βιβλία. Έκανε την αίθουσα να δακρύσει και να τον χειροκροτεί όρθια.
Ο Michael Neuerberger έκλεισε το συνεδριακό μέρος μιλώντας για τις εικονογραφικές εκθέσεις της ΙΒΒΥ ανά τον κόσμο.
Η τελετή λήξης ειχε πολλές συγκινητικές στιγμές. Ευχαριστήριες ομιλίες, αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία, παράδοση στην ρωσική αντιπροσωπεία για το συνέδριο του 2020 στη Μόσχα και την ιστορία του Ελληνικού Κυκλου Παιδικού Βιβλίου να ανεβαίνει επί σκηνής. Η τελετή έκλεισε με χορό και τραγούδι.
Ραντεβού στη Ρωσία το 2020!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου